Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD); Uluslararası İlişkiler ile Siyaset Bilimi alanlarında kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen, ücretsiz, erişime açık, çift - körleme hakemlik ilkelerine uygun çalışmaları yayına hazırlayarak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dergimizde alanındaki özgün makalelerin yanı sıra, kitap ve makale incelemeleri de yayınlanmaktadır.
Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD); belirlenen amaç doğrultusunda uluslararası ilişkiler, uluslararası politika, siyasi tarih, devletler hukuku, terör ve güvenlik çalışmaları, bölge çalışmaları, göç çalışmaları, diplomasi, ekonomi politik, dış politika ve siyaset bilimi kapsamına giren konularda makale, kitap incelemesi ve kitap eleştirisi gibi çalışmaları yayınlamaktadır.
Yayın İlkeleri
1. Dergiye gönderilen makalelerden değerlendirme ücreti ve başvuru ücreti alınmamaktadır.
2. Dergide yayımlanan çalışmalar için yazar(lar)a telif ödemesi yapılmamaktadır.
3. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’a gönderilecek makalelerde imlâ ve noktalama kurallarına uyulması, en çok önem verilen hususlardan biridir.
4. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’a gönderilecek makalelerin atıf yapma ve kaynak gösterme düzeni, APA ya göre yapılmalıdır.
5. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’a gönderilen yazılar daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve hâlihazırda yayınlanmak üzere sunulmamış olmalıdır.
6. Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış olmalıdır. Dergide yayımlanan çalışmaların bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazar/yazarlarına aittir.
7. Dergimizde sadece akademisyenlerden gelen çalışmalar değil, araştırmacı ve uygulamacılardan gelecek çalışmalarda değerlendirmeye alınacaktır.
8. Makaleler, yazım kuralları sayfasında bulunan makale şablonu doldurularak hazırlanmalı ve .docx formatında kayıt edilerek sisteme yüklenmelidir.
9. Makaleler, öncelikle, ön kontrol aşamasında, Yayın Kurulumuz tarafından değerlendirmeye alınıp bilimsel içeriği itibariyle alanında literatüre katkı sağlama niteliğindeki makaleler hakemlik sürecine dâhil edilecektir.
10. Dergimize gönderilen makaleler şekil ve içerik yönünden ön incelemesi yapıldıktan ve intihal programında taratıldıktan sonra en az iki hakeme gönderilmektedir. Hakemlerden olumlu görüş alınan yazılar yayım sürecine alınır. Hakemlerden bir olumlu ve bir olumsuz rapor alınması halinde çalışma Editör Kurulu tarafından uygun görüldüğü takdirde üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakem atamaları, editör kurulu tarafından yapılır.
11. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir. Dolayısıyla etik kurul izin belgesi gerektirdiği halde bu belgeyi göndermeyen makaleler değerlendirmeye alınmayacak ve reddedilecektir.
12. Değerlendirme süreci tamamlanan makalelerin ne zaman ve hangi sayıda yayınlanacağı Editör Kurulu tarafından tayin edilir. Yayına kabul edilen makaleler için yazar(lar)a DergiPark aracılığıyla yayına kabul e-postası gönderilir.
13. Değerlendirme süreci tamamlanmış makaleler, editör kurulunun görüşü ile herhangi bir sayıda yayınlanabilir
14. Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda, makalenin yayınlanmasına, rapor çerçevesinde yazar(lar)dan düzeltme, ek bilgi ve kısaltma istenmesine veya yayınlanmamasına karar verilmekte ve bu karar yazar(lar)a sistem üzerinden bildirilmektedir. Yazar(lar), hakemler tarafından istenilen bütün değişiklikleri yapmakla yükümlüdür. Yazarlar istenilen değişiklikleri belirtilen sürelerde yapmazlar ise makaleleri iade edilir.
15. Yayınlanan makaleler, Açık Erişim Politikamız ve Creative Commons lisansı gereğince, kaynak gösterilmek şartıyla kullanılabilir.
16. Dergide yayımlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
17. Çalışmaların orijinalliği, en çok önemsenen hususlardan biridir. Bu sebeple salt yazın taraması vb. çalışmalara dergimizde yer verilmemektedir.
18. Araştırma konusu makale ve yazı herhangi bir kurum tarafından destek görmüş veya tezden üretilmiş ise bu durum, yazar bilgilerinin yer aldığı dosyada belirtilmelidir.
19. Yayın ilkelerine uygun olmayan makalelerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Eksiklikleri sonradan tespit edilen makalelerin ise hangi aşamada olduğuna bakılmaksızın değerlendirme süreci sonlandırılacak ve makale iade edilecektir.
20. Yazarlar Sherpa/Romeo, Dulcinea, Diadorim vb. sistemler üzerinden makalelerini arşivleyebilirler.
Yazım Kuralları
Makaledeki Başlıklar
Makalenin hem Türkçe hem İngilizce başlığı olmalıdır. Başlık, Book Antiqua yazı biçiminde, 12 punto, tek satır aralığı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. İlk önce Türkçe başlık ardından İngilizce başlık yazılmalıdır. Makaledeki iç başlıklar, ilk harfleri büyük ve kalın olarak iki yana yaslı şekilde numaralandırılarak yazılmalıdır. Alt başlıklar ise sistematik biçimde numaralandırılmalıdır. Özet, Abstract, Giriş ve Sonuç başlığı ise numaralandırılmadan yazılmalıdır.
Yazar(lar)ın Bilgileri
Hakem süreci tamamlandığında makale yazarı, önce makalenin başlık formatına uygun olarak Türkçe ve İngilizce başlığını yazmalıdır. Daha sonra başlığın bir satır altına gelecek şekilde yazar(lar)ın adı ve soyadı, Book Antiqua, 11 Punto, Kalın, Sağa Yaslı, 1.5 Satır Aralığı şeklinde yazılmalıdır. Yazar(lar)ın unvanı, görev yeri, e-posta adresi, ORCID numarası dipnot olarak (9 punto / Book Antiqua) verilmelidir. Diğer açıklamalar için yapılan dipnotlar metin içinde ve sayfa altında numaralandırılarak verilmelidir.
Öz/Abstract
Yazarın isminden sonra makalenin kapsamını ve özgünlüğünü ifade eden (en fazla 250 kelime) Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Her iki özetin altında metnin kapsamını ifade eden 3-5 arası anahtar kelime yer almalıdır. Book Antiqua, 10 Punto, önce ve sonra 0 nk, tek satır aralığında yazılmalıdır.
Yazı Biçimi ve Sayfa Düzeni
MS Word dosyası olarak hazırlanan çalışmalarda Paragraf başları 1,25 cm içeriden, 12 punto, İki yana yaslı, Paragraflar arası önce ve sonra 6 nk boşluk, tek satır aralığı şeklinde Book Antiqua yazı karekteri kullanılmalıdır. Yazılar, öz ve kaynakça hariç 10.000 (on bin) kelimeyi geçmemelidir.
Bölümler
Giriş bölümünde yazının hipotezi ve kapsamı üzerinde durulmalıdır. Gelişme bölümünde ise giriş bölümünü ara ve alt başlıklarla veri, görüş, yorum ve tartışmalarla desteklenmelidir. Sonuç bölümünde ise makalede ulaşılan sonuçlar, önerilerle desteklenerek açıklanmalıdır.
Tablo, Şekil ve Görsel
Şekil, resim, grafik ve tablolar numaralandırılmalıdır. Şekil, resim ve grafik adları altında; tablo adı tablonun üzerinde yer almalıdır. Şekil, resim, grafik ve tablo içerisindeki yazı ve rakamlar 10 punto yazılmalıdır.
Grafiklerinin Windows MS Word’de açılabilir olması, grafik ve tabloların numaralandırılması gerekmektedir. Tablolar, figürler, resimler ve çizelgeler derginin sayfasına uygun boyutta olmalıdır. Eğer gerekiyorsa daha küçük puntolarla ve tek satır aralığıyla da yazılabilirler. Fotoğraflar .jpeg formatında ve yeterli boyutlarda ve metin içinde ilgili yerlerde olmalıdır.
Alıntı ve Referanslar
Yazılarda APA 6. sürüm formatı ve metin içi atıf yöntemi kullanılmalıdır. Metindeki doğrudan alıntılar tırnak içinde ve italik olarak yazılmalıdır. Blok alıntılarda ise sağ ve soldan 1 cm içerde başlanmalı; tek satır aralığı kullanılarak 10 punto, italik ve tırnak içerisinde yazılmalıdır.
Metin içi atıflarda yazar soyadı, tarih ve sayfa numaralarının verildiği referans sistemi tercih edilmelidir (Örn: İnalcık, 1997: 53). İkiden fazla yazarı olan kaynaklara atıflarda ilk yazarın soyadı ve "vd." ibaresi kullanılmalıdır (Örn: Morgan vd., 1994: 75). Aynı parantez içerisinde birden fazla kaynak kullanılıyorsa, kaynaklar noktalı virgül (;) işareti ile ayrılmalıdır (Örn: Hassard ve Parker, 1994: 125; Boje, 1996: 146). Metin içi alıntılarda derleme kitaplar ve editoryal kitaplarda (makalelerden oluşmuş) da aynı kural izlenmelidir. Ansiklopedi ve kanun maddelerinde yayının ismi, yılı ve sayfa sayısı verilmelidir. (Örn: Meydan Larousse, 1998: 1256; Türk Medeni Kanunu, 2015: 124). Bir yazarın aynı yılda yayımlamış olduğu çalışmadan verilen alıntılarda, alıntıların a ve b şeklinde ayrıştırılması gerekmektedir. (Örn: Kazgan, 2016a: 125; Kazgan, 2016b: 256).
Metin içerisinde açıklanmak istenen kimi hususlarla ilgili açıklamalar sayfa altı dipnotu şeklinde belirtilebilir ve bu türden dipnotların sayısal olarak (nümerik) birbirini izlemesi gerekmektedir. Ancak kaynak gösterimi sayfa altı dipnotu ya da son not şeklinde verilemez.
Kaynakça Yazım Kuralları
Kitaplar
Alkin, E. (1988). İktisadi Giriş, 4. Baskı, İstanbul: Kanaat Matbaası.
Tabakoğlu, A. (2016a). Türk Malî Tarihi, İstanbul: Dergâh Yayınları.
Tabakoğlu, A. (2016b). Türk İktisat Tarihi, İstanbul: Kitabevi Yayınları.
Kazgan, G. (1989). İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın Evrimi, İstanbul: Remzi Kitabevi.
Wood, R.; Payne, T. (1998). Competency-Based Recruitment and Selection, London: Wiley Publication.
Noondy, R.; Noe, M.; Premeaux, S. R. (2002). Human Resource Management, 8th Ed., New Jersey: Prentice-Hall.
Derleme Kitap ve Ansiklopediler
Toynbee, A. (2000). "Osmanlı İmparatorluğu'nun Dünya Tarihindeki Yeri", (Ed. K. Karpat), Osmanlı ve Dünya, İstanbul: Ufuk Kitapları: 49–67.
Pamuk, Ş.(2010a). “Monetary History of the Ottoman Empire”, Journal of Economic History, Vol. 15, No. 12: 256–285.
Pamuk, Ş. (2010b). “İstanbul’da 500 Yıllık Enflasyon ve Fiyatlar”, Financial Economic History of Ottoman Empire, (Ed. B. McGowan), Cambridge University Press: New York: 125–138.
Friedman, M. (2000). “Just Price in Medieval Europe”, Britannica, C. 9, Cambridge University Press: London: 1245–1249.
Britannica (2016). “Price Competition”, C. 12, Oxford University Press: USA: 2345–2350.
Makaleler
Paskaleva, V. (1967). "Osmanlı Balkan Eyaletlerinin Avrupalı Devletlerle Ticaretleri Tarihine Katkı 1700–1850", İÜ. İktisat Fakültesi Dergisi, C. 27, S. 1–2: 48–59.
İnalcık, H. (1967a). “Osmanlılarda Riyaset Rüsumu”, Belleten, Ankara: TTK. Yayınevi: 258–260.
İnalcık, H. (1967b). “Capital Accumulation of Ottoman Empire”, Journal of Middle Eastern Studies, Vol. 28, No. 13: 128–135.
Linch, T.; Calantona, J. (1998). "The Impact of Market Knowledge Competence on New Product Advantage: Conceptualization and Empirical Examination", Journal of Marketing, Vol. 61 No. 2: 13–29.
Gazete ile Kanun Kitap ve Metinleri
Akat, A. S., “Türkiye Ekonomisinin Yirmi Yıllık Geleceği”, Dünya Gazetesi, 22 Nisan 2012: 14.
Dünya Gazetesi, “İhracatta Rekor Gelişme”, 17 Ocak 1998: 7.
TBMM, Meclis Tutanakları, 28 Mayıs 2010: 1458.
Türk Ticaret Kanunu, 2014, Mad. 15.
T.C. Anayasası, 2014, İkinci Baskı, Başbakanlık Matbaası, Mad. 95.
İnternet Kaynakları
Salmon, P. (2003). "Decentralization and Supranationalty: The Case of the European Union", http://www.imf.org/external/pubs/fiscal/salmon.pdf, (Erişim: 02.10.2003).
"Special Topic: Corporate İncome Taxation and FDİ in the EU-8", http://siteresources.worldbank.org/İNTLATVİA/Resources/QER3spec.doc,(Erişim:28.10.2004).
http://www.tcmb.gov.tr, (Erişim: 28.10.2004).
Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Dergimize gönderilen çalışmalar Turnitin tarafından taranmaktadır.